2014. november 25., kedd

69.nap - Szemjonov (Семёнов), 'a Matrjoska-falu'



2014.11.25. 69. nap  - Szemjonov

Végre ez a nap is elérkezett :)  Eddig vagy háromszor elterveztük, de most már tényleg megyünk Szemjonovba ( Семёнов), a Matrjoskák (матрёшка) ’szülőhazájába’ (el sem hiszem!!!)  <3 :)

Reggel kilenckor indultunk el a koliból, hogy 10-re odaérjünk a főpályaudvarra (московский вокзал), ahol várt ránk az egyetemi koordinátorunk, Elena. Egyik szobatársam sem jött, mert holnap tesztet írunk, éppen ezért csak kevesen indultunk útnak, én viszont úgy voltam vele, hogy a tanulás jelenleg megvár (na jó….igazából, már nagyjából felkészültem a tesztre a hazafelé úton Kazanyból), mivel mint tudjuk, ez volt életem nagy álma, hogy lássam, hogyan készülnek a Matrjoska babák :)

Mivel elég hamar értünk ki a pályaudvarra (a jóöreg маршрутка csak úgy száguld), még volt időnk beugrani a Mc Donald’s-ba egy reggeli kávé erejéig. 

A vonatunk 11:30-kor indult a 2. vágányról, és mivel mindenki izgatott volt, végigbeszéltünk az odafelé utat, így az idő így hamar eltelt, és 12:37-re meg is érkeztünk Szemjonovba, ahol egész kellemes hőmérséklet volt, csupán -6 fok :)














Ahogy leszálltunk az ’Elektricskáról’ (Электричка), ami magyarra fordítva elektromos vonatot jelent, a kis városka mondhatni első pillanattól kezdve elvarázsolt bennünket. A pályaudvar valami csodaszép, tele népi orosz motívumokkal a falak, a gyönyörű régi épületekről már nem is beszélve. 















Utunk első körben a gyárhoz vezetett, ahol idegenvezető segítségével nyerhettünk betekintést a gyár történetébe és a Matrjoskák születésének folyamatába. Megismerkedtünk a falu történetével, megnéztük, hogyan oszlik el a férfi-és női munka a gyárban, szemtanúi lehettünk egy matrjoska születésének, és megnéztük, mi mindent készítenek MÉG a gyárban (mert nem csak matrjoskákat) :) 















Hatalmas élmény volt, erre mást nem tudok mondani, ez aztán MŰVÉSZET! :)

Megérkeztünk :)



























































Készülnek a híres kanalak (ложки)



























A gyárlátogatást követően még egy múzeumba ellátogattunk. Ez egy ősi orosz ház volt (Изба), amiről már az egyik órán megnéztünk egy kisfilmet, így nem volt nagy újdonság, viszont jó volt, hogy élőben is láttuk, hogyan is nézett ki ez valójában.

A kemence, rajta a fekvőhely, az idősek helye

A csoportunk az 'изба'-ban :)

















Mikor kijöttünk a múzeumból, már fél 4 volt, így gyorsan mindenki megette a szendvicsét, majd 4 órakor nekiálltunk elkészíteni a saját kézzel készített matrjoskánkat :) Elég vicces volt az egész, mert maga a terem, ahol dolgoztunk az otthoni napközis táborokra emlékeztetett, és nem csak a berendezés miatt. Kis asztalok (egy asztalnál 5 ember), rajtuk ecsetek, festékkészlet, és persze az előre kifaragott matrjoskák… mindemellett volt egy tanítónk, aki először papíron mutatta meg nekünk, hogyan is kell a babán lévő motívumokat megfesteni, ugyanis mint kiderült, minden kisebb kép motívumokból áll össze. Lépésről-lépésre haladtunk, mindenki nagyon koncentrált, a kezdeti sikertelenség ellenére nem adtuk fel a küzdelmet :D


Az én Matrjoskám nem mondhatnám, hogy nagyon gyönyörű lett, de beleadtam szívemet-lelkemet, és végeredményképp mondhatni elégedett voltam. Az egész procedúra 2 órán át tartott, 6-ra mindenkinek kész kellett lennie, mert 18:30-kor indult vissza a vonatunk Nyizsnyij Novgorodba (és természetesen még a szuvenír-vásárlásra is kellett időt szakítani). 

Alkotás közben, majd a kész Matrjoskámmal <3

Tartalmas, de fárasztó egy nap volt, ez mindenkin jól látható volt, a vonaton többen aludtak, már nem volt akkora nyüzsi, mint idefelé. 19:50 körül értünk Nyizsnyij Novgorodba, onnan pedig negyed óra alatt vissza a koliba.

Mióta itt vagyok Oroszországban csak kapkodom a fejem, annyi látnivaló van, de talán a mai nap volt a tetőfok. Mindig úgy érzem, hogy az ámulatnak sosem lesz vége, mindig van valami új csoda, aminek szemtanúja lehet az ember, ha valóban szeretné megismerni az orosz világot. Eddig is odavoltam a Matrjoska babákért, de a mai nappal bebizonyosodott, hogy számomra ők a világ legcsodásabb ember által alkotta teremtményei <3 



Következő bejegyzésemben részletesen írok a Matrjoskák titkáról, és mindarról, amit a gyárban tapasztaltam. Türelem ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése